A Felpécért Alapítvány és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Nonprofit Kft. gyermekjáték és néptánc bemutatót szervezett az alapítvány működésének 10. évében, a születésnap első ünnepi programjaként, 5-6 és 7-9 éves korosztályok számára.

Tovább

2008. december 3-án, szerdán délelőtt Győrött, a Megyeháza Gobelin termében tartotta ülését a megyei szociálpolitikai kerekasztal, melynek tagjai a megyei önkormányzat működési területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, továbbá fogyatékossággal élők Győr-Moson-Sopron megyei érdekvédelmi szervezeteinek képviselői.

Tovább

Tíz évvel azt követően, hogy II. János pál pápa Rómában boldoggá avatta, a vértanú püspök, Apor Vilmos segesvári szülőházán emléktáblát helyeztek el. A római katolikus templomban megtartott szentmisén tegnap Jakubinyi György érsek hangsúlyozta: Boldog Apor Vilmos püspök vértanúsága örökké ragyogó példa, amely mindig időszerű.

Az 1892-ben Segesváron született báró Apor Vilmost 1915-ben szentelték pappá Nagyváradon, 1941-ben foglalta el a győri püspöki széket.Szembeszállt az erőszakkal, kiállt a gyengék védelmében, segített az üldözötteknek. Vértanú halálát is az okozta, hogy a város elfoglalása után védte a püspöki vár pincéjébe menekült asszonyokat és lányokat. II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá.Tíz év telt el azóta, tegnaptól pedig emléktábla jelzi Segesváron azt a házat, ahol a püspök született.

A három nyelvű – magyar, román és német – templomi szentmisén Tófalvi Géza plébános hangsúlyozta, egy többnemzetiségű város lakosainak egyetértését, az egymás iránti tiszteletet jelképezi az emléktábla-avató ünnepség is. Jakubinyi György érsek Boldog Apor Vilmos vértanúságát és székelységét emelte ki.

Tudatosan vállalta a vértanúságot, hisz mint győri püspök az ostrom idején védte a nők, családok tisztaságát, a püspökvár menhelyére befogadott asszonyok és lányok védelmében halt meg. „Főleg Drakula miatt híresült el Segesvár, de szerencsére megszabadult a Drakula-park tervétől. Azt sajnos már kevesebben tudják, hogy itt született Apor Vilmos püspök" – mondta az érsek.

A szentmisét követően a templomban felszólalt még a város polgármestere, Dorin Danesan, Radó Tamás győri pasztorális püspöki helynök. Az ünnepségen jelen volt Kara Ákos, a Győr- Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, aki reményét fejezte ki, hogy egyre többen értik meg Boldog Apor Vilmos püspök üzenetét, az odaadó szeretet üzenetét, hisz ő is azt vallotta, amit édesapja: felejtsük el önmagunkat másokért. Lokodi Edit, a Maros Megyei Tanács elnöke a két önkormányzat testvérkapcsolatának megható, felemelő kulturális és konfesszionális pillanatának nevezte az ünnepséget, hangsúlyozta, hogy Apor Vilmos száz év távlatából is ránk figyel, erősít hitünkben és jó pásztorként vigyáz népére.

A szentmisét követően a polgármesteri hivatal épületének homlokzatán, Boldog Apor Vilmos püspök szülőházán Lokodi Edit és Kara Ákos leplezték le az emléktáblát, a két testvérmegye önkormányzata, valamint a Segesvári Polgármesteri Hivatal koszorút helyezett el. Segesvár magyarsága ünnepelt tegnap, hitében megerősödve, elfeledve önmagát másokért.

Tovább

Augusztus 11-én, szombaton falunapi programokkal várják az érdeklődőket Tápszentmiklóson. Délelőtt sportversenyek zajlanak, 14.00 órától a megújult általános iskola épületének átadására kerül sor, melyet Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke és Kovács József polgármester ad át az ifjúságnak.

Tovább

1 2 3 ... 370 371 372 373