Uniós támogatásból fejlesztik tovább Pannonhalmán a turisztikai központot

A Pannonhalmi Főapátság egyedülálló vallási, kulturális és történelmi értékek hordozója immár 1000 éve. 1996-ban vált a világ kulturális örökségének részévé. Egyedi adottságai, világörökségi rangja ellenére ismertsége mind hazai, mind nemzetközi szinten bővítésre szorul.

Uniós támogatások segítségével már korábban sor került a világörökségi helyszín környezetrendezése, a turisztikai szolgáltatások és az infrastruktúra kialakítására. Továbbá a természeti környezet (Arborétum) turisztikai célú fejlesztésére, a gyógynövénykert és az ifjúsági zarándokház megépítésére is ekkor került sor.

A most induló újabb beruházás célja a Főapátság továbbfejlesztése, mely a műemléki épület kulturális és turisztikai funkcióval való bővítését és a látogatóbarát szolgáltatások fejlesztését tartalmazza.

A beruházás keretében restaurálják a Bazilikát, új látogató bejáratot építenek, valamint bevezetik a hangos tárlatvezetés (audio-guide) rendszerét.

Az új látogató bejárat lehetővé teszi a Főapátság részeinek könnyebb megközelítését Ezzel egyidejűleg új turistaútvonalat is kialakítanak, így az új attrakciókat könnyebb megtekinteni (kibontott középkori várfal, valamint a Bazilika XI-XIII. századi északi kapuja). Az audio-guide rendszer bevezetése elősegíti a látogatók egyéni kalauzolását, valamint segítséget nyújt a külföldi vendégeknek a tájékozódásban.

 

www.gymsmo.hu