Újjászületett a Petz-kórház szülészete

Mintegy 340 millió forintból felújították a győri Petz-kórház szülészetét. A munkák ősz végén kezdődtek, mostanra fejeződtek be végleg. A kismamák péntektől már a régi-új helyen adhatnak életet a kisbabáiknak, biztonságos és komfortos körülmények között.

 

Petz Kórház szülészet

 

A győri kórház Magyar utcai „E” épületében mostantól ismét a harmadik emeleten lehet látogatni a kismamákat, befejezték ugyanis a szülészet felújítását. A beruházáshoz 268 millió forint állami támogatást kapott az intézmény – 222 millió forintot az építészetre, 47-et pedig szülőszobai eszközökre fordíthattak. Ezt az összeget még kipótolták: a kórház maga 60 millió forinttal – mondta dr. Skaliczky Zoltán szervezési igazgató – , a szülészet saját alapítványa pedig további tízzel támogatta a felújítást.

 

A végeredmény valóban látványos: hat szülőszoba és tizenkét kórterem teljesen megújult; az utóbbiakhoz saját fürdőszoba is tartozik már. A bútorok újak, mint ahogy a szülőszobákban elhelyezett (központi) monitorrendszer is. Az előbbi elsősorban a kényelmet, az utóbbi a biztonságot szolgálja.

 

Petz Kórház szülészet

 

A felújításnak fontos eleme volt, hogy a mai kor követelményeinek, a „család- és bababarát” elvárásoknak megfeleljenek – bár a Petz-kórház eddig is „bababarát” titulussal rendelkezett. Vagyis az apa, vagy valamelyik hozzátartozó eddig is a vajúdó kismama mellett lehetett, s az úgynevezett „aranyórát”, vagyis a szülés utáni első perceket szintúgy együtt tölthették.

 

A felújított osztályon van olyan szülőszoba, amelyik alternatív vajúdásra ad lehetőséget: káddal, illetve bordásfallal – olyan eszközökkel, amelyek a kismamának segíthetnek.

 

Az újszülött-ellátó rész tágasabb lett, s nagyon fontos, hogy ha esetleg azonnali életmentő beavatkozásra lenne szükség, akkor mindezt úgy tudják megtenni, hogy a kicsi babát nem kell mozgatni – csak azután, hogy stabilizálták az állapotát. Minden eszköz és tudás a szülészeten rendelkezésre áll, hangsúlyozta dr. Nagy Sándor osztályvezető főorvos.

 

A műtőblokk is megújult, mint ahogy az a posztoperatív részleg, ahol a császáros kismamákat az első órákban megfigyelik.

 

Most, hogy a szülészet ismét a harmadikra visszaköltözött, a nőgyógyászat kiürült kórtermeit lefestik, s hamarosan visszatérhetnek oda is a betegek.

 

A győri kórház egyike azon intézményeknek, ahol a szülészetet felújíthatták. Első körben – 6,4 milliárd forintból – 44 kórházat fejlesztenek, köztük van tehát a Petz.

 

Forrás: gyorplusz.hu / Petz-kórház