Újabb mérföldkőhöz érkezett az Insula Lutherana felújítása

Az épületegyüttest a tervek szerint 2018 tavaszán adják át, novemberben fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés.

 

 

Idén a reformáció 500. évét ünnepeljük Magyarországon is. 2013. október 31-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Gáncs Péter elnök-püspök a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodást. Ebben az szerepelt, hogy a magyar kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában egyedülálló győri evangélikus sziget épületegyüttes felújítását.

 

 

A program keretében már átadták az óvodát és az öregtemplomot. Elkészültek a Kossuth Lajos utca 16. szám alatti lelkészlakások és teljesen megújult a levéltár épülete. Befejeződött a régi iskola épületének felújítása, az új tornaterem és iskolaépület építése. Az örökségvédelmi hatóság előírásai miatt még belső munkák folynak a teljesen megújult, külsejében már újjávarázsolt konvent épületben.

 

 

A kormány plusz támogatásának köszönhetően belső felújítási munkák lesznek még három hónapig a Szeretetházban, így jobb körülmények között zajlik majd az idősgondozás a jövőben.

 

 

A közelmúltban fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés. A régi és az új iskola épülete közötti átjáró folyosó utolsó tégláit a projektet kezdeményező Kara Ákos országgyűlési képviselő helyezte el. Ez az új folyosó teszi teljessé újra az épületegyüttes ívét. Az új épületek a régiekkel összefonódva körülölelik az „evangélikus szigetet".

 

 

„Mindez szimbolizálja az új építések lezárultát, az Insula Lutherana teljessé válását. Az épületegyüttes felújítása azonban nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja, hanem Győr és a környékbeli települések egész közösségét is” – fogalmazott Kara Ákos.

 

 

Forrás: gyorplusz.hu