Új tornaszoba a képviselők pénzéből

Az intézmény épületének részleges felújítására csaknem 5 millió gyűlt össze a négyéves ciklus alatt. A beruházást szombaton adták át, ünnepi műsorral, művészekkel, óvodás apróságokkal.

Példás hagyományt folytat a nyolc (hét, plusz a polgármester) képviselőből álló győrújfalui testület, amely a tiszteletdíjat több ciklus óta felajánlja valamilyen közösségi célra, korábban például az iskola külső szigetelésére fordították a pénzt. Ezúttal Mikola Anikó volt az ötletgazda, akinek kezdeményezése nyomán a régi és kinőtt óvodaépületre kerülhetett a sor. Négy év alatt a gyűjtésnek komoly látszatja lett, s nem csak toldás-foldásra futotta. A képviselők ugyanis bruttó 20 ezer forintot kapnak munkájukért, s végül 4,8 millió forintot vehetett ki a kalapból az önkormányzat, amely saját költségével és más felajánlásokkal együtt 7 milliót fordíthatott e célra.
 pénzből telt a tetőre is, hiszen a több mint harmincéves, azbeszttartalmú hullámpala korszerűtlen volt, nem is mutatott jól a betelepülők körében egyre népszerűbb település óvodáján. Új gázkazán, részben új vízvezeték – erre is futotta, de ami miatt a kicsik és a szülők összegyűltek szombaton, az a 36 négyzetméteres tornaszoba, egy korábbi terasz helyén. Itt végre megtarthatják a tornaórákat, hiszen korábban ezt a folyosón, a foglalkoztatóhelyiségben vagy a szabadban oldották meg az óvónők. – Látható volt, hogy a település egyre inkább kinövi ezt az épületet. Régen negyven kisgyerek járt ide, ma pedig hetvenöten vannak, három csoportban – mondta Mikola Anikó képviselő.

Köztudott ugyanis, hogy Győrújfalu népszerűsége hosszú évek, inkább évtizedek óta felfelé ível, s a megyeszékhely tőszomszédságában fekvő település gyermekintézménye nem létszámhiánnyal, hanem zsúfoltsággal küzd. Bognár József polgármestertől megtudtuk: még mindig nincs szó lecsengésről, hiszen évente mintegy öt-hat új lelket számlálhat a mai viszonyok között igen szerencsés helyzetű falu.

A szombati átadóünnepségen Kara Ákos országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket, akiket a kicsik műsora után estig tartó programmal szórakoztattak a fellépők. Köztük volt többek között Berecz András, az Alternatív Kossuth-díjjal kitüntetett mesemondó.

www.kisalfold.hu