Új buszok a győri tömegközlekedésben

Összesen 17 új, korszerű, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG típusú városi autóbusszal erősíti Győr helyi közlekedését a Volánbusz Zrt, amelyek közül 16 már meg is érkezett Győrbe, és a napokban üzembe is állnak. A 2019 májusában beszerzett alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbuszok összesen 26 ülő és 78 álló utast szállíthatnak.

 

 

A kisgyermekesek, valamint a segítséggel élők utazását a második utasajtónál kihajtható rámpa, illetve a babakocsik és kerekesszék elhelyezésére alkalmas terület segíti. Az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik. A járművekbe Euro-VI környezetvédelmi besorolású motort, automatikus sebességváltót, és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító egységet építettek.

 

 

„Fontos nap a mai, hiszen hosszú idő után új járművekkel bővül a győri autóbuszpark.” – fogalmazott dr. Fekete Dávid alpolgármester a buszok megérkezése kapcsán. Hozzátette, a város és a Volánbusz közösen dolgoznak azon, hogy a felmerülő problémákra mielőbbi megoldások szülessenek, és a szolgáltatás színvonala folyamatosan emelkedjen.

 

Ezt a célt szolgálja, hogy a most Győrbe érkezett szóló buszok után, várhatóan fél éven belül további 22 vadonatúj csuklós busz is üzembe áll a városban, ami a közlekedő buszok mintegy 40 százalékos megújítását jelenti.

 

„A győri tömegközlekedésben jelentkezett egy probléma, ám erre a szolgáltató gyorsan reagált, hiszen olyan modern járművek állnak a városi tömegközlekedés szolgálatába, amelyek minőségi ugrást is jelentenek a szolgáltatásban.” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő.

 

 

Hozzáfűzte, Győrben a Volánbusz révén egy olyan országos szolgáltató látja el ezt a feladatot, amely képes a felmerülő szükségletek mentén arra is, hogy akár megyéken átívelően is átcsoportosítást végezzen mind jármű, mind munkaerő tekintetében. A képviselő hangsúlyozta, a mostani járműbővítés az első lépés a győri tömegközlekedés megújításának útján.

 

Ahogy az elhangzott, a Volánbusz Zrt. nem csak új buszokat hozott a városba – hiszen a mindössze fél éves járművek Kecskemétről érkeztek – de más megyékből autóbuszvezetőket is, akik számára biztosítják a győri munkavégzés minden feltételét.

 

 

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kiemelte, országos vállalatként a felmerülő problémákat valóban sokkal rugalmasabban tudják kezelni, és Győrben is a szolgáltatásai színvonal folyamatos emelése a cél.

 

Mint mondta, a vállalat országos szinten újítja meg buszparkját, három éven belül a teljes állomány 50-60 százalékát szeretnék új járművekre cserélni. Ennek keretében érkezik majd Győrbe is a már említett 22 új csuklós busz is az év folyamán, vagyis néhány hónap alatt 39 új járművel erősítik a győri tömegközlekedést.

 

 

A most megérkezett buszok a napokban szolgálatba is állnak, addig valamennyi járműre felszerelik a jegyérvényesítő készülékeket, illetve betáplálják a győri útvonalakat is.

 

 

 

Forrás: gyorplusz.hu/ Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt
Operatőrök: Czika László Balázs, Jávorszky Tamás, Szendi Krisztián