Turbókörforgalom épül a Praktikernél is

 

Ahogy már többször hírt adtunk róla, Győr legbalesetveszélyesebb csomópontja szűnik meg jelenlegi formájában a 83-as főút ménfőcsanaki szakaszán a Metro Áruháznál. A csomópont az M1-es autópálya fel- és lehajtó ágát is biztosítja, mely a nagy forgalmat már nem képes biztonsággal szolgálni. A 83-as főút két M1-es autópálya csomópontja és a Mérföldkő úti csomópont átépül turbókörforgalommá úgy, hogy irányonként kétszer kétsávos bővítés is megvalósul a csomópontok között. A munka szerdán kezdődött komoly forgalomkorlátozással. A kivitelezés során lezárják a három csomópont mellékirányú ágait, az autópályás ágak sem lesznek használhatók. A munkaterületen belül csak egyenes irányban lehet haladni szűkített forgalmi sávokban. Az M1-es autópálya legközelebb a 82-es és a 95-ös főúti csomópontoknál lesz elérhető. A Metro Áruház csak a Királyszéki úti mellékágról közelíthető meg. Mindezeket sárga hátterű útirányjelző táblák jelzik.

 

Az átépítés alatt nagy terhelést kapnak a 82-es és 85-ös főúti ágak. Legfőképp a legközelebbi 82-es főút vonz nagyobb forgalmat eleinte, így nemcsak a munkaterület közvetlen közelében, hanem Szabadhegyen is torlódások várhatóak a terelt forgalom miatt. Minderre év végéig kell számítaniuk az autósoknak – közölte Máthé-Tóth Péter, a győri Útkezelő Szervezet szóvivője. Mint mondta, bár nem hozzájuk tartozik a beruházás, ők is kérik a közlekedőket a körültekintő és türelmes vezetésre az úton lévők biztonsága érdekében.

 

Még ebben a hónapban megkezdődik a Praktikernél a körforgalom építése is. 2016 végén elfogadta a kormány Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának érveit: az kérte, hogy a körforgalomra és az Ifjúság krt. felújítására is kapjon Győr forrást. Végül a kormány úgy döntött, hogy 1,5 milliárd forinttal támogatja a város infrastrukturális fejlesztését.

 

Ennek részeként már zajlik az Ifjúság körút felújításának második üteme, és hamarosan megkezdődik a Szauter utca kétszer kétsávossá bővítése a Szent Imre út és a Nagy Imre út közötti szakaszon, illetve az úgynevezett Praktiker körforgalom turbókörforgalommá alakítása, valamint ebből jut a Bécsi kapu tér további felújítására is.

 

A körforgalom bővítése, átépítése közel négyszázmillió forintból valósul meg. Hatalmas forgalmú csomópontról van szó, amely összeköti a Győr különböző városrészei közötti forgalmat.

 

Az útépítési munkálatok mellett megújul a közvilágítási hálózat és sor kerül a közművek és a hírközlő kábelek rekonstrukciójára is. A csomópont átalakítása a forgalmi sávok szűkítésével jár, illetve a közműátépítések miatt a megszokottnál lassabb haladásra kell számítani legfőképp Ménfőcsanak és Szabadhegy városrészekben, Győr déli szektorában. A munkálatok várhatóan 2018 tavaszára fejeződhetnek be.

 

Fűke Péter, a Településfejlesztési Főosztály vezetője kiemelte, hogy a fejlesztés és a kapacításbővítés hatására csökkenni fognak a csúcsidőben kialakuló torlódások és forgalmi dugók, ezáltal gyorsabbá és biztonságosabbá válik a közlekedés.

 

Forrás: Győr+ hetilap VII. évfolyam 36. szám/2017.szeptember 8./5. oldal