Száz új intenzív ágy segíti a betegellátást

A legnagyobb ellátási biztonságra készülnek fel a járvány elleni védekezés jegyében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban: legalább száz új intenzív ágyat alakítanak ki. Dr. Tamás László János főigazgató kérdésünkre hangsúlyozta: a lépést egyelőre nem indokolja a megbetegedések száma, de a járvány bármikor berobbanhat.

 

Két dolgot lehet tenni, hogy hazánkban minél kevesebb áldozatot szedjen a koronavírus. Egyrészt csökkenteni a megbetegedések számát a személyes találkozások minimalizálásával - ezért lényeges, hogy akik tehetik, ne hagyják el otthonaikat - , másrészt növelni az egészségügyi ellátórendszer kapacitását. Ezen belül is az intenzív osztályon lévő ágyak és a lélegeztetőgépek számát. Utóbbi fejlesztésen napok óta dolgoznak a Petz kórházban. A győri kórház vezetése két tervet készített, az intenzív ágyak számának növelésére. Ezek közül az egyiket valósítják most meg.

 

„Célegyenesben vagyunk az ötven Covid 19 intenzív ágy kialakításában és tíz altatógéppel felszerelt műtő készenlétbe helyezésével. Megyénkben a fertőzések száma növekedést mutat, de szerencsére még nem emelkedik jelentősen a fertőzött, súlyos betegek száma. Mégis úgy ítéljük meg, hogy tovább kell bővíteni az intenzív ágyak számát. Ezzel készülünk fel arra, ha a járvány nehezebb helyzet elé állít bennünket.”- közölte dr. Tamás László János főigazgató.

 

A több százmillió forintos fejlesztést a kórház „A” épületében végzik, melynek része egy hatalmas új oxigéntartály, vákuum és sűrített levegő központ üzembe helyezése. Az új ágysávoknak mindhárom orvosi gáz a felszereltségi része lesz. A gázcsöveket a kórházi falakon belül, meglévő közműcsatornákban vezetik el, vagyis a járvány után is a gyógyítást szolgálják a biztonsági elemek. A tervek szerint hat héten belül kell késznek lennie a legalább száz új intenzív ágynak.

 

A kormányzati forrásból finanszírozott beruházás hétvégi indításán részt vett Kara Ákos országgyűlési képviselő és Bozsóki Attila kórházparancsnok, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alezredese is.

 

„A mostani borzalmas járvány következménye lehet, hogy bizonyos esetekben gépi lélegeztetésre van szükség a súlyos szövődmények kezelésére, ezért van szükség a fejlesztésre. Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel a kezdetektől fogva segítettük és támogattuk, hogy minél előbb megkezdődhessen ez a fontos fejlesztés” - mondta Kara Ákos.

 

„Hogy vannak a győri kórházban a koronavírussal kezelt páciensek?" - kérdeztük dr. Tamás László Jánostól. „Mindenki állapota kielégítő, három beteget látunk el intenzív osztályon. A napokban egy páciens távozhatott az intenzívről, jelentősen javult az állapota. A kórház dolgozói közül senki nem fertőződött meg a vírussal. Úgy tűnik, jól sikerült szigetelnünk az osztályokat és megfelelően védekezünk. Munkatársaink biztonsága érdekében mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon.” - zárta a Petz főigazgatója.

 

Forrás: Kisalföld 2020. április 14.

 

Kisalföld 2020. április 14.