Sokkal több, mint digitális játszótér

Győr az első, s majd Budapest és Debrecen követi, ahol hivatalosan is megnyílt a Mobility, vagyis a digitális élményközpont.

 

Robotika és kódolás. Lego-robotok. Mikroszámítógépek valamint okosotthon. 3D-alkotás. Virtuális és kiterjesztett valóság. Csak címszavakban azok a területek, amelyek a Mobilisben kialakított Mobilityben várják az érdeklődőket.

 

Elsősorban a gyerekeket, akiknek ez a világ sokkal kevésbé félelmetes, mint nekünk, felnőtteknek. Ugyanakkor az idősebb generációnak is a lehetőséget kell megtalálnia a robotokban, s nem tartani tőle, mondta a vasárnapi megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A digitális élményközpontokból három nyílik az országban, Győr mellett Budapesten és Debrecenben. A cél nyilvánvaló: az informatikai pálya megismertetése és megszerettetése azokkal, akik erre fogékonyak. A program fővédnöke Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár, aki győri országgyűlési képviselő is, s ez a tény alapból választ adhatna arra, hogy a három kijelölt központ egyike miért Győr lett. De van még egy nyomós érv, amelyre Borkai Zsolt győri polgármester is emlékeztetett: ebben a városban, ahol az Audi és a beszállító cégei tárt karokkal várják a képzett munkaerőt, lesz helye az informatika iránt gyerekkora óta fogékony humán erőnek.(Budapest mellett Debrecennél a BMW kapcsán hozható fel nyilván ugyanez az érv.)

 

A Mobilityben megszerezhető tudást érdemes beépíteni az oktatásba is.

 

A győri Mobilityt hosszú tesztelési szakasz után adták át, sokan már a hivatalos szalagátvágás előtt kipróbálhatták a Lego-robotokat, a mikroszámítógépeket vagy a 3D-modellezést. A város, az egyetem, a helyi gazdaság összefogása mellett az állami akarat is kellett nyilván ahhoz, hogy a dunántúli központ nálunk legyen.

 

Palkovics László amellett, amit a cikk elején írtunk, a robotok kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy azok nem elveszik az emberek munkáját (amelyről egyre többen beszélnek), hanem azt a részt veszik át a termelő folyamatból, amely esetleg veszélyes vagy időigényes lenne. "A minőségi munka viszont az embereké marad, akiknek több energiájuk jut erre."

 

A miniszter végül szólt arról is, hogy a Mobilityben megszerezhető tudást érdemes beépíteni az oktatásba is, "a poroszos tanrendbe belefér egy ilyen tanítási forma".

 

 

Forrás: Kisalföld napilap 2018.10.08-i száma