Régi fényében ragyog az Evangélikus Öregtemplom orgonája

Február 18-án, vasárnap 10 órai kezdettel került sor az Insula Lutherana épületegyüttes részét képező Öregtemplom orgonaszentelési ünnepségére. A helyreállított orgonát Szemerei János püspök szentelte fel. Az eseményen köszöntőt mondott Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, az NFM államtitkára, dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője és Csorba János, a Győri Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze. Az orgonát, valamint a felújítás menetét Faragó Attila orgonaépítő mutatta be, majd Fassang László orgonaművész szólaltatta meg.

 

 

2013-ban került aláírásra a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodás, miszerint Magyarország kormánya 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában példa nélküli evangélikus sziget felújítását. Kara Ákos kezdeményezésére nevesítetten támogatták a költségvetésből ezt a beruházást. A kormány többlettámogatásának köszönhetően további 390 millió forintot fordíthat az Egyházközség a Szeretetház épületére.

 

 

A program a keretében elkészült az új óvoda, megújult a levéltár épülete, elkészültek a lelkészlakások. Felújítást végeztek az iskola régi épületében, tornaterem épült és elkészült az új iskolaépület. Jelenleg belső munkánk zajlanak a konventépületben, ahol a hitéleti tevékenység közösségi terei mellett kollégiumot alakítanak ki. Amikor az iskola megkapja a használatbavételi engedélyt, az diákok elfoglalhatják az új épületet.

 

 

Az épületegyüttes felújítása nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja majd, hiszen olyan értékeket rejt magában, amelyek mindenki számára bemutatásra érdemesek.