1200 kisiskolás és 1000 óvodás úszásoktatását segíti a pannonhalmi tanuszoda

Bár a járvány kezeléséről szól minden, érkeznek gazdaságot is élénkítő megyei beruházásokról hírek. Az egyik ilyen a pannonhalmi tanuszoda kialakítása, amely az egész kistérség életét gazdagítja várhatóan jövő szeptembertől.

 

Pannonhalmi tanuszoda

 

Aláírt szerződés

 

„A hosszú küzdelem, amelyet a pannonhalmi térség valamennyi lakóját szolgáló tanuszoda megvalósításáért folytattam, folytattunk fontos mérföldkövéhez érkezett. Márciusban aláírták a szerződést a kivitelezővel, amelynek értelmében a munkaterületet átvették a héten. Hamarosan, heteken belül kezdődik a tanuszoda építése” – mondta Kara Ákos.

 

 

Nehézségek után

 

A térség országgyűlési képviselője utalt a pannonhalmi tanuszodát övező hosszú „lábtempókra”. Még 2014 tavaszán jelentették be, hogy épülhet a tanuszoda, de évekig ment a huzavona a forrás és a pályázat kiírása körül.

Mivel több jelentkező visszalépett, a közbeszerzési eljárást háromszor kellett kiírni, mire sikerült tető alá hozni a szerződést. Ez szintén sokat késleltette az ügyet, ami becslések szerint 2200 gyerek (1200 iskolás, 1000 ovis) úszásoktatását és 20 ezer felnőtt aktív feltöltődését biztosítja majd a pannonhalmi kistérségben.

 

 

Két medence


„Január végén egyeztetésen voltam Orbán Viktornál, Magyarország miniszterelnökénél. Ekkor több térségi fejlesztés fontosságára hívtam fel a figyelmet, így a szóban forgó tanuszodára is. A tervezett beruházás a következő hetekben elmozdult a holtpontról” – tudtuk meg Kara Ákostól.

 

Az új tanuszoda a térség összes iskolását, az itt élők közösségét szolgálja majd két medencével. Az egyik 15×25 méteres, feszített víztükrű nagymedence, a másik 6×10 méteres, melegebb vizű tanulómedence lesz. Az uszoda hasznos alapterülete 1300 négyzetméter.

 

Pannonhalma tanuszoda

 

Térségi lehetőség az úszásoktatásra


„Köszönöm a magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, Pannonhalma város jelenlegi és volt polgármesterének, Vas Gábornak és Bagó Ferencnek a kitartó hozzáállást, a korábbi és a mostani képviselőtestületnek a szükséges intézkedéseket” – tette hozzá Kara Ákos.

 

„A beruházás nagyszerű térségi lehetőséget garantál helyben a gyerekek úszásoktatására. Az önkormányzat telekalakítással, közművek kiváltásával járult a tervhez” – tudtuk meg Vas Gábortól, Pannonhalma polgármesterétől.

 

 

Nyitás jövő szeptemberben


A tanuszodát a pannonhalmi iskola szomszédságában alakítják ki, vagyis az osztályoktól nem vesz majd el sok időt, ameddig a létesítménybe érkeznek. A határidő szerint jövő szeptemberben, a tanévkezdetre rendelkezésre áll az éveken át várt pannonhalmi tanuszoda. A beruházás költségvetése 1,1 milliárd forint.

 

 

Forrás: kisalfold.hu