Orbán: A megyei önkormányzatok fellélegezhetnek

Orbán Viktor bejelentette: a kormány és a megyei önkormányzatok megállapodást kötöttek, ennek eredményeképpen 2012. január 1-től a kormány átveszi a megyei önkormányzati rendszer feladatait. A rendszerváltáskor létrejött közigazgatási és kormányzati intézményrendszert döntő ponton fogjuk módosítani – emelte ki a kormányfő. Hozzátette: az ősz során beterjesztik és megalkotják az ehhez szükséges törvényeket.

Mint mondta, bár a megyei közgyűlések az elmúlt években heroikus munkát végeztek a talpon maradásuk érdekében, mégis folyamatosan adósságot termeltek, a megyék „nyakig eladósodtak”. A megyék mindig több feladatot kaptak, mint amennyi pénzt – szögezte le a miniszterelnök. Ennek az áldatlan állapotnak véget vetünk, a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek, kiszabadulhatnak az adósságcsapdából – emelte ki a kormányfő. A miniszterelnök szólt arról is, hogy az állam átveszi a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel, azaz a bankokkal.

A jövőben a megyék lesznek a kulcsszereplői a fejlesztéspolitikának – hangsúlyozta Orbán Viktor. Magyarázatképpen hozzáfűzte: a fejlesztésekre szánt forrásokat a megyei közgyűléseken hozott döntések alapján fogják majd szétosztani.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentős színvonalbeli különbségek alakultak ki egyes megyék között a szolgáltatások minőségét tekintve. Egyes megyékben a kórházak kiváló állapotban vannak, máshol ez a szolgáltatás gyengébb volt, egyes helyeken az iskolák kiválóan működnek, máshol pedig gyengébben – sorolta. A kormányfő leszögezte: nem volna helyes, ha az emberek aszerint jutnának jobb vagy rosszabb szolgáltatáshoz, hogy éppen melyik megye területén élnek.

A miniszterelnök a létrejött megállapodást kiemelkedő fontosságúnak tartja azért is, mert több tízezer ember dolgozik a „ma még megyei irányítás alatt álló intézményekben”. Ezeknek az embereknek a jövője egészen eddig a megállapodásig rendkívül bizonytalan volt. Szabályosan rettegtek egyes helyeken, hogy nem zárják-e be az iskolát, talpon marad-e a kórház – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijavítottunk egy hibát, amit húsz éve a rendszerváltáskor elkövettünk, amikor hibásan osztottuk szét az állam és az önkormányzatok feladatait és az ezekre szánt forrásokat – szögezte le.

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, egy régóta húzódó tárgyalássorozat végére sikerült pontot tenniük. Megjegyezte, a szerződő felek kinyilvánították, hogy mindent meg kívánnak tenni a rendszer hibáinak kiküszöböléséért.

Szűcs elmondása szerint nem könnyű szívvel hozták meg ezt a döntést, ugyanakkor hangsúlyozta, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és minden megyei elnök eltökélt abban, hogy ezt az átalakítást végrehajtsák, és megvalósítsák a kormányprogramot. Kiemelte, a következő időszakban sok olyan tárgyalás lesz még, amelyeken a felmerülő, sokszor aprónak tűnő problémákat kívánják majd rendezni, hiszen - mint mondta – vannak olyan kérdések, amik még fel sem merültek, ezeket a napi munka során veszik majd elő. Hozzátette, bízik abban, hogy a kormánnyal való együttműködés kezelni fogja a problémákat.

www.fidesz.hu