Megújult az óvoda Tényőn

A nemzeti iskolafelújítási programnál sikerrel pályázott közel 104 millió forint - ebből 28 millió az önkormányzat által biztosított önerő - mellett a tényőiek önzetlen munkájának, segítségének is köszönhető, hogy szombatony ünnepélyes keretek között átadhatták a megye egyik legkorszerűbb napközi otthonos óvodáját. A beruházás eredményeként a közel 100 éves, eredetileg is óvodaként solgáló 250 négyzetméteres épület újabb 240 négyzetméterrel bővült.

Varga Gábor polgármester elmondta: korszerűsítették az intézmény villamos hálózatát és fűtését, lecserélték az épület burkolatát, nyílászáróit, illetve szigetelték falait. Mostantól barátságos csoportszobák, galériás tornaszoba, jól felszerelt szertár, tágas gyermeköltözők várják a tényői apróságokat. Újdonságokkal is szolgál az új óvoda, hiszen sószobát, különálló fejlesztőt, kézműves- és orvosi szobát is alakítottak ki az épületegyüttesben. Kiemelt szerepet kapott az akadálymentes környezet kialakítása, az energiatakarékosság és az, hogy az építészeti megoldások a "zöldóvoda" kritériumrendszernek megfeleljenek. Az utóbbit például a napenergia többcélú (vízmelegítés, fűtés) felhasználása szolgálja. A projekt keretében kicserélték az intézmény bútorzatát, a nevelés tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközöket, sporteszközöket és udvari játékokat is.

Az ünnepélye átadáson részt vett  Kara Ákos a megyei közgyűlés alelnöke is. A megújult óvodaépületet Fodróczy Kálmán plébános szentelte fel és megáldotta Karsay Lajos evangélikus lelkész is.

www.kisalfold.hu