Magyarország visszautasítja a belga vezető ultimátumát

Magyarország nem enged egyetlen uniós állam zsarolásának sem, nem enged be területére egyetlen illegális bevándorlót sem, és a végsőkig ellenáll a migránsok kötelező elosztásának. Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a Fidesz elnöksége határozottan visszautasítja a belga miniszterelnök kötelező kvóták kapcsán megfogalmazott ultimátumát.

 

 

– Nem engedhetünk a zsarolásnak, számunkra Magyarország az első, és harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai Facebook-videójában, a Fidesz elnökségének keddi állásfoglalását ismertetve.

 

 

A kormányfő közölte: a tanácskozáson megtárgyalták a belga miniszterelnök bejelentését, miszerint a közép-európaiakat – köztük Magyarországot is –, ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy migránsokat fogadjanak be.

 

 

– A terv szerint ez júniusban, a miniszterelnökök brüsszeli csúcsértekezletén következik be – mutatott rá. Charles Michel belga kormányfő hétvégén beszélt arról, hogy „ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító” visegrádi országoknak, s amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

 

 

– Magyarország eddig sem fogadott be illegális bevándorlót, és ezután sem fog, ide nem jöhet be illegális bevándorló – reagált a belga kormányfő kijelentésére a külgazdasági és külügyminiszter a köztévén.

 

 

Szijjártó Péter szerint ez az első nyílt kifejeződése annak, hogy valaki Brüsszelben azt gondolja, hogy „a közép-európai országok érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, erővel kell átnyomni” a kötelező betelepítési kvóták rendszerét.

 

 

Az ENSZ a migrációs csomag első szövegtervezetének megjelenéséről azt mondta: egyelőre elemzik a dokumentumot, de az ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozata, „előreszaladása” sok országban komoly csalódást okozott, és látszik a szövegen, hogy a készítői érzékelték az egyes országok csalódottságát, felháborodását.

 

 

A világszervezet főtitkára szerint a migráció jó és megállíthatatlan, miközben Magyarország álláspontja szerint rossz és biztonsági kockázatokat hordoz, ezért meg kell állítani – magyarázta. Hozzátette: Magyarország nem fog olyan alapállást támogatni, amely a migráció ösztönzéséről szól.

 

 

A Fidesz szóvivője szerint a belga miniszterelnök napokban tett nyilatkozata jelzi azt a veszélyt, hogy Brüsszel mindenáron keresztül akarja verni a kötelező kvótát a tagállamokon.

 

 

Puskás Imre úgy látja: Brüsszelt egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy vannak tagországok, amelyek nem értenek egyet a kötelező kvótával. Emlékeztetett: a visegrádi országok már sokszor kinyilatkoztatták, hogy kifejezetten elutasítják a kötelező kvótát. Szerinte „újra a Soros-terv egy pontjának a megvalósulásáról” van szó.

 

 

– Soros György ugyanis már 2015-ben azt javasolta Brüsszelnek, hogy hozzon létre olyan mechanizmust, amellyel a bevándorlókat felső korlát nélküli kötelező rendszerben osztanák szét az európai uniós országok között – fejtette ki.

 

 

A szóvivő hozzátette: Brüsszel a gazdasági migránsok legalizálását tervezi, mindez pedig azt jelenti, hogy az EU meghívót küld több tízmillió migránsnak, akiket kötelezően szétosztanának, és ezzel bevándorlóországgá tennék Magyarországot is.

 

 

Forrás: magyaridok.hu