Ma kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

A Ház ma határozati javaslat formájában támogathatja Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz, ehhez azonban az kell, hogy egyetlen képviselő se nyújtson be módosító javaslatot a külügyminiszter előterjesztéséhez, ellenkező esetben ugyanis a jövő hétre csúszik a szavazás. Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról, és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-ai ülésén alá is írják a dokumentumot. A kormány február 8-án tárgyalta meg a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést,  elfogadását azonban az Országgyűlés támogatásához kötötte.

A megszokott interpellációs blokk után a parlement a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló fideszes képviselői indítványról szavazhat. Az előterjesztés egyebek mellett átalakítaná a dohánytermékek árusítását, ezeket a tervek szerint csak a külön erre a célra alakuló, állami koncesszióval működő trafikokban lehetne majd megvásárolni.

A határozathozatalokat követően az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita. Lázár János erről a Fidesz-KDNP egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, a kormányoldal "első körben" kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

A tavaly december 30-án megszavazott jogszabály egyébként tizennégy egyházat ismer el, ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvény. A parlement ma a közelmúltban elhunyt Csurka István íróra, volt MDF-es, majd MIÉP-es országgyűlési képviselőről is megemlékezik, illetve sor kerülhet az LMP-s Kaufer Virág helyére lépő Szél Bernadett mandátumigazolására és képviselői eskütételére.

Forrás: MTI