LED-FALON a smart city demonstráció

A MobilIty-Győr digitális élményközpontban Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Radnóti Ákos alpolgármester és William Wu, a Huawei Technologies Hungary igazgatója adták át azt az okosváros-rendszert, amely az infokommunikációs eszközök támogatásával segít egy település életének, forgalmának, közbiztonságának, működtetésének hatékonyabb irányításában.

 

 

 

Az októberben átadott digitális élményközpont újabb elemmel gazdagodott. A Huawei Technologies, a világ egyik vezető, infokommunikációs megoldásokat szállító cégének felajánlásával a MobilITy-Győrben az országban először és egyedüliként tekinthető meg átfogóan, hogy működik egy okosváros („smart city”) irányítóközpontja, hogyan kapcsolja össze egy rendszer a digitális és a fizikai világot olyan területeken, mint a városi adminisztráció, a közszolgáltatások, a közbiztonság és a gazdaság.

 

A Huawei smart city megoldása az intelligens Műveleti Központ (IOC) nevet kapta, s egy okosváros „agyaként” koordinálja a különböző felhő adatközpontokat és a mindenhol jelen lévő városi hálózatokat, eszközöket, amelyek összegyűjtik és megosztják a városból érkező adatokat, információkat. Az IOC például a térfigyelő kamerákról érkező információk, képek alapján automatikusan megállapítja, hol alakulhatnak ki dugók – vagy akár balesetek – pillanatok alatt a városban, és az előrejelzés szerint módosít a közlekedési lámpák működésén. Vagy a kamerákról érkező adatok, arcfelismerő programok alapján egy-egy gyalogos mozgását is elemzi, s ha gyanúsnak találja – zsebtolvajlásra következtet -, egy riasztással felhívja a rendőrök figyelmét. A hulladékgazdálkodáson is segít: az éves összesített adatok alapján következtet egy-egy környék fokozott szemételszállítási, zöldhulladék begyűjtési igényeire.

 

A rendszer a felhő alapú számítástechnika, a Big Data, a Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia segítségével elemzi folyamatosan a városi szolgáltatásokat és lehetővé teszi az egységesített irányítást, valamint a városi intézmények közötti gyors együttműködést.

 

A győri MobilITyben felállított smart city bemutató folyamatosan megtekinthető, az azokon látható adatok, képek, információk, videók nem valós idejűek, egy kínai város adatfelvételein alapulnak.

 

A smart city bemutató átadóján Kara Ákos országgyűlési képviselő elmondta: a cél az, hogy minden magyar ember, település és vállalkozás a digitalizáció nyertese legyen. A győri infokommunikációs élményközpont abban segít, hogy a legkorszerűbb eszközök segítségével szerezhetnek digitális ismereteket a látogatók. Erős a szándék arra, hogy a Magyarországon működő infokommunikációs cégek hangsúlyosabban vegyenek részt a köznevelési, szakképzési és felsőfokú oktatásban. Mostantól még több eszköz és alkalmazás segíti az élményközpont látogatóit a legfrissebb digitális ismeretek megszerzésében.

 

Radnóti Ákos alpolgármester hangsúlyozta: évekkel ezelőtt Győr is elindult ezen az úton, ma már számos okos megoldás működik a városban. Az okos közvilágítás, okospadok, az intelligens buszok, az E-mobilitás, a megújuló energiák használata, az innovatív alkalmazások bevezetése mind-mind a smart cityvé váláshoz járulnak hozzá. A most átadott, MobilITy smart city demonstráción látványosan és interaktívan kipróbálható, hogy mennyivel hatékonyabban irányítható egy város működése a modern infokommunikáció eszközeivel, és hogy az egyes smart city elemek összekapcsolásával tovább fokozható ez a hatékonyság.

 

William Wu szerint az urbanizáció miatt az okosvárosok fejlődése megállíthatatlan, a vállalat okováros-piacról származó bevétele 2017-ben elérte a 4 milliárd dollárt, a terület éves növekedési üteme pedig megközelíti az 50 százalékot.

 

Forrás: Győrplusz Hetilap 2018. december 7.