Kara Ákos módosító indítványa a társulási intézmények érdekében

Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni: Kovács József tápszentmiklósi polgármester tegnap bebizonyította ennek ellenkezőjét. A parlament ugyanis a jövő évi költségvetéshez beadott, úgynevezett ˝második körös, kapcsolódó módosító indítványok˝ között döntött arról is, amelyet az ő kezdeményezésére indított el Kara Ákos (Fidesz) győri országgyűlési képviselő. Tavaly nagyjából ugyanezt a bravúrt sikerült elérnie a kis Győr-Moson-Sopron megyei település vezetőjének. 
Novemberben írtunk először arról, hogy a polgármester kiszúrta: a 2011-es központi költségvetési tervezetben nem szerepel a társulási óvodákban, általános iskolákban tanuló gyerekek után ma még járó, állami (36.300 forintos) fejkvóta. Enélkül azonban veszélybe kerülhet az iskolák jövője, a fenntartó önkormányzatoknak ugyanis éves szinten akár 5-10 millió forintos mínuszt jelent ez a döntés, amit a költségvetésük nem bír el.

Az utolsó pillanatig nem volt biztató a helyzet, legutóbb még arról írtunk, hogy bár kormánykörökben is szóba került a probléma, a Fidesz-KDNP frakció támogatása híján ez az - egyébként milliárdos - összeg nem fog szerepelni a 2011-es költségvetésben.

Az elmúlt napokban azonban fordult a kocka, ehhez pedig az is kellett - mondta a hétfői parlamenti szavazás előtt Kara Ákos, a Győr környéki településeket képviselő honatya -, hogy végig napirenden tartsák a kérdést. ˝Végül az önkormányzati bizottság javaslataként kerül a parlament elé a módosítás, amelynek lényege, hogy a gyerekek után 32 ezer forintos fejkvóta jár az önkormányzatoknak.˝

Számított az is, nem is keveset, hogy az eredeti indítványhoz - amelyet Kara Ákos mellett még egy Győr-Moson-Sopron megyei képviselő is jegyzett Gyopáros Alpár személyében - az ország minden régiójából akadt képviselő, aki támogatólag csatlakozott. Nyilván számukra is világossá vált, hogy az általuk képviselt településeknek mit jelent a fejkvóta kiesése. Kovács József polgármester is ezt hangsúlyozta, miközben immár másodszor ment azért a parlamentbe, hogy saját szemével is lássa (és biztosra vehesse), hogy módosító javaslata átment az Országgyűlés karácsony előtti szavazatdömpingjén.

˝Örülök, hogy nemcsak a mi iskolánkat, hanem mintegy kilencszáz hasonló társult intézmény sorsát sikerült rendezni. Két hete még nem hittem a sikerben, de most igazán boldog vagyok. Ez nem ťcsupánŤ karácsonyi ajándék nekünk, hanem számomra születésnapi meglepetés is, amiről nyilván nem tudhatnak a képviselők, de én ezzel a döntéssel ünnepelek.˝

A módosító indítvány mintegy kétmilliárd forintot jelent a központi költségvetésben. A kisiskolák és óvodák számára pedig azt, hogy a gyerekek után nem csupán a 2010/2011-es tanévig (gyakorlatilag jövő szeptemberig) jár a normatív támogatás, hanem 2011. decemberig biztosan.

www.kisalfold.hu