Jönnének a szakemberek megyénkbe

A gépipari végzettségűek megyénkbe költöztetésétől várja a munkaerőhiány enyhülését a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter. A kisvállalkozásokat tömörítő szerveződés szerint lakhatási támogatással lehetne ellensúlyozni, hogy a nagy cégek elszívják a kisebbek munkaerejét.

– A klaszter megkeresése nyitottságra talált – szögezte le Kara Ákos győri országgyűlési képviselő. A Széchenyi-egyetem, a gazdasági kamara, a munkaügyi központ eddig is együttműködött a szakképzés terén, most kapcsolatukat még szorosabbra fűzik. A klasztervezetővel és az országgyűlési képviselővel folytatott egyeztetésen elhatározták, arra kérik saját kapcsolatrendszerüket bevetve a cégeket, hogy gépipariszakember-igényüket minél előbbre tekintve jelezzék a munkaügyi központnak.

Emellett a gazdasági térség jövőbeni munkaerő-piaci igényeinek rövid és hosszú távú felmérésébe kezdenek. Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi rektora szerint erre azért is szükség van, mert egyre gyorsabbak e téren a változások, s a gépipari szakemberek tekintetében a nyugati országok is elszívóerőt jelentenek.

Gyors „tűzoltást" a gépipar betöltetlen álláshelyeire a rokon szakmákkal rendelkező helybéliek átképzése jelenthet – ebben a munkaügyi központ, a cégek közreműködhetnek. Így is szükség lehet még az ország távolabbi részeiből ide költözőkre – többen meg is találták itt a számításaikat. Cikkünk tartalmáról értesülve kisalföldi ismerőseiktől több, más megyében élő munkakereső hívta fel a napokban a Professio elnökét, Miklósy Lajost. Szívesen jönnének ide dolgozni, ám azokat várják, akik a számítógépes vezérlésű technológiában is gyakorlatot szereztek. Letelepedésük támogatását falusi önkormányzatok vállalnák a lakosszám gyarapítása érdekében. Ezt jelezte cikkünk nyomán többek közt Vámosszabadi, Püski és Kunsziget.

 

www.kisalfold.hu