Fenntarthatóság éve Győrben

A kormány néhány nappal ezelőtt klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el. Győrben az elmúlt héten került sor a Fenntartható Magyarország 2020, a fenntarthatóság éve programsorozat nyitórendezvényére a Széchenyi István Egyetemen. Az eseményről a Győr Plusz készített videós összefoglalót >>>

 

Fenntarthatóság éve 2020

 

A nyitórendezvényen magam is megoszthattam a gondolataimat. Így elmondtam, hogy a klímavédelem árát a legnagyobb mértékben szennyező országoknak, nagyvállalatoknak kellene megfizetniük. Hozzátettem azt is: fontos szempont, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak ne emelkedjenek a klímavédelmi célok megvalósításával összefüggésben.

 

Előadásomban a kormányzat és a győri városvezetés célkitűzéseiről is beszéltem. A fenntartható városok témakörben Győrben az itt élők és a SZE kutatóinak bevonásával kiemelten foglalkozunk majd a közlekedés, közlekedésszervezés fejlesztésével. Fókuszban marad a középületek, panellakások energetikai korszerűsítésének célja, és továbbra is cél a távhő szolgáltatásban a geotermikus energia használata. Készen állunk a győri napelempark második ütemének megvalósítására. Ötletként, javaslatként felvetettem, hogy a városi kamerarendszer fejlesztésével a közlekedés is gördülékenyebbé, gyorsabbá, környezetkímélőbbé válhat.

 

A rendezvényt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium egyetemközpontú gazdaságfejlesztésben gondolkodik. Elmondtam azt is, hogy a minisztérium jelenleg is számos szakmai kérdésben együttműködik a Széchenyi Egyetemmel. Példaként említettem, hogy közös szakmai programban dolgozik a minisztérium és az egyetem a fogyasztóvédelem területén. A fiataloknál a fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázat az egyik lehetőség. Az egyetem két intézménye is elnyerte már a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet. Ez fontos a jövő szempontjából, mert a fenntartható fejlődés alapvető része a tudatos vásárlás. Így érdemes azon is elgondolkodni, hogyan lehetne – a gyártók és a fogyasztók véleményét is közelítve – a gyártókat arra sarkallni, hogy a kötelező jótállást a jelenlegi egy év helyett több évre, bizonyos termékek esetében akár tíz évre növeljék.

 

További információ >>>