Felavatták a Széchenyi István Egyetem új, multifunkciós épületét

 

„Mi adtuk az álmot, Győr és a kormány a pénzt, nem is keveset” – fogalmazott Földesi Péter rektor, aki szerint az egyetemi szleng csak kollégiumnak hívja az épületet, ennél azonban több, multifunkciós, s ez a jelleg a jövőben is megmarad. A rektor felidézte, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) alatt már használták a sportolók olimpiai faluként, s a Formula Student Hungary résztvevői is itt laktak. „Győr és az egyetem együttműködési modellje példaértékű, sok közös gyermekünk van már, most itt a legújabb, amelyet az összefogás hozott létre” – zárta köszöntőjét Földesi Péter.

 

„Az összefogás sikereket hoz, így tudjuk az álmainkat megvalósítani” – jelentette ki az avatók Borkai Zsolt. A polgármester úgy vélekedett, a multifunkciós épület újabb bizonyíték, hogy jó irányba haladunk, a város, az egyetem és a győri polgárok tudnak közösen gondolkodni. Borkai Zsolt utalt arra, hogy az épület sikeres főpróbája az EYOF idején lezajlott ebben a fantasztikus létesítményben, amely után nagyon sok köszönő és gratuláló levelet kapott szerte Európából.

 

„Győriként azt mondhatom, megígértük, megépítettük” – fogalmazott Kara Ákos az ünnepségen, s úgy vélekedett, a mostani beruházás is bizonyítja, hogy a kormány elismeri a Széchenyi-egyetem magas színvonalú munkáját, amit az is bizonyít, hogy Földesi Péter ismét bizalmat kapott a rektori teendők ellátására. „A város és Borkai Zsolt támogatja az egyetemet, én pedig a polgármestert támogatom, hogy a következő ciklusban ismét polgármesterként folytathassa ezt a munkát” – jelentette ki Kara Ákos.

 

Simon Róbert Balázs egyik barátja példáját mondta el, akinek gyerekét felvették Pécsre, az orvosi egyetemre, a szűkös kollégiumi kapacitás miatt azonban drága albérletet kénytelenek fizetni. „Győrben még nem tud orvosi képzésre járni, ha azonban a Széchenyi tudományegyetemmé válik, erre is lesz lehetőség” – jelezte a jövő egyik nagy tervét.

 

2016 áprilisában kezdődött meg az egyetem új kollégiumának is helyet adó épület építése az egyetem kampuszán. A tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégiumot magába foglaló épület 550 új szobát, 1100 új férőhelyet jelent.

 

Az avató után az Egyetemi Csarnokban tartott tanévnyitó ünnepség keretében Borkai Zsolt, dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Kara Ákos átadta a multikfunciós épület kulcsait dr. Földesi Péter rektornak és Németh Gergőnek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének. A Széchenyi István Egyetem 2017/2018-as tanévének ünnepi megnyitóján 3.412 elsőéves hallgató tett esküt. A nyári és pótfelvételi eljárás során az elmúlt évinél két százalékkal, hatvan fővel többen kerültek be a képzésekre, míg országosan a tavalyihoz képest mintegy három százalékkal kevesebben nyertek felvételt. A felvettek száma, a hallgatói létszám szerint az intézmény a hazai egyetemek adatai alapján a hetedik helyen van, a nem budapestiek közül csak a debreceni, a szegedi és a pécsi előzi meg.

 

Forrás: Győr+ hetilap VII. évfolyam, 36. szám/2017.szeptember 8./7.oldal