Európa öt legélhetőbb országa közé tart Magyarország

A cél elérésében Győrnek is óriási szerepe van, hiszen városunkat a hazai gazdaság egyik zászlóshajójaként tartják számon. 2030-ra ugyanis Európa öt legélhetőbb országa között szeretnénk tudni Magyarországot – ezt mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évköszöntő rendezvényén.

 

„Az innováció mellett a digitalizáció lesz, ami a következő években meghatározza az ország, az önkormányzatok, a cégek és az intézmények jövőjét” – mondta Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évköszöntő rendezvényén. Az államtitkár kiemelte, ahhoz, hogy a célt elérjük, több területet felölelő fejlesztésre van szükség. „Beszélünk az oktatási rendszer, a munkaerőpiac átalakításáról, az innovációs és kutatási rendszer struktúraváltásáról, a kulcsiparágak fejlesztéséről, a digitális tudatformálásról, az IKT megerősítéséről.”

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is az új technológiák fontosságáról beszélt, amik az önkormányzatok és a cégek életében is létfontosságúak. Parragh László úgy véli, hatalmas lehetőségek vannak a digitalázáció területén, ezeket pedig ki kell használnia a magyar vállalkozásoknak, különben lemaradnak.

 

Ezzel maximálisan egyetért Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki hozzátette, rá kell döbbenteni a vállalkozásokat, hogy innováció nélkül a világ nem működik. Rámutatott, komoly kihívások várnak a vállalkozásokra 2019-ben, amiknek csak közösen és innovatívan lehet megfelelni. Beharangozták, a közeljövőben újabb állami forrásból finanszírozott projektek indulhatnak a hazai gazdaság zászlóshajójának számító győri körzetben.

 

Erősségeire épít Győr 2019-ben is, erről már Borka Zsolt polgármester beszélt. Kiemelte, a gépjárműipar továbbra is húzóágazat a megyeszékhelyen, az önkormányzat pedig igyekszik olyan lehetőségeket biztosítani a cégeknek és vállalkozásoknak, hogy megérje nekik Győrben letelepedni.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, mindig az volt a fontos, hogy olyan gazdasági környezetet alakítsanak ki, ami révén vonzóvá tudják tenni a várost. A polgármester arra is rámutatott, Győr próbál több lábon állni, a gazdaság mellett a turizmus, a sport és a kultúra is kiemelt figyelmet kap 2019-ben. Hozzátette, tavaly mintegy 20 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre. Hangsúlyozta, közös akarattal, a vállalkozásokkal és a győriekkel együtt 2019-ben még sikeresebb lehet a város.

 

Forrás: Győr Plusz hetilap IX. évfolyam 5. szám