Elindult a „Start a diplomáért” konzultációs programsorozat

A miniszter fontos eredményeknek nevezte a felsőoktatási és közoktatási törvény elkészítését, majd hangsúlyozta, hogy a törvényekből is látszik: a kormány célja az, hogy minden tehetséges és rátermett fiatal továbbtanulhasson. Ezért indították el más intézkedések mellett a Diákhitel II. programot, valamit azt a kezdeményezést is, mely szerint azoknak, akik a diploma megszerzése után az államigazgatásban helyezkednek el és sikeres versenyvizsgát tesznek, az állam visszatéríti a tandíját.

A felvételi időszakban nagyon fontos döntés előtt állnak a diákok, hiszen az sok esetben egy életre meghatározó lesz számukra – mutatott rá Réthelyi Miklós, hangsúlyozva: a felsőoktatási keretszámok megváltoztak, s nem titkolt szándéka az volt a kormányzatnak, hogy a műszaki és természettudományos területre helyezze át a hangsúlyt az oktatásban. Magyarország ugyanis – mutatott rá a nemzeti erőforrás miniszter – ezeken a területeken jelenleg egyáltalán nem versenyképes.

Nemzetközi összehasonlításban Finnország a világ 6. legversenyképesebb országa, Magyarország viszont csak az 58. helyen áll, ez pedig egyértelműen jelzi, van még hova fejlődnünk. Ebben nagyon fontos szerepe van az oktatásnak, ugyanis ez a versenyképességi mutató is jelzi, hogy hazánk oktatásában eddig nem voltak jól súlyozva az egyes tudományterületek – mutatott rá a nemzeti erőforrás miniszter az eddigi oktatási szerkezet problémáira.

Réthelyi Miklós kifejtette, hogy két oktatási terület lett a változások legnagyobb elszenvedője: a jogász és a gazdasági képzés, ugyanis itt komoly keretszámcsökkentés történt. Ugyanakkor ezeken a területeken már a korábbiakban is sok volt az önköltséges hallgató, ami azt mutatja, hogy a diákok úgy látják: még így is megéri elvégezni ezeket a szakokat, mert a későbbiek során a befektetésük megtérül majd – zárta beszédét a miniszter.

A sajtótájékoztatót követő konferencián a miniszter tájékoztatta az érdeklődőket a felsőoktatásban végbemenő változások lényegéről, a Diákhitel II. programról és a tanulmányi szerződésekről is.

Háttér:

Február 14-én Győrben indult útjára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium „Start a diplomáért” nyílt konzultációs, információs és felvételi napok körútja. A rendezvénysorozaton a NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkársága, az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Diákhitel Központ munkatársai tájékoztatják a felsőoktatási intézményekbe jelentkező diákokat a felsőoktatást érintő legfontosabb változásokról és a felvételizőket leginkább érdeklő témákról, többek között a keretszámokról, támogatásokról, hallgatói szerződésekről, a Diákhitel II-ről.

Az elkövetkező napokban az alábbi helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a felsőoktatási szakemberekkel: február 14. Győr (Széchenyi István Egyetem), február 16. Pécs (Pécsi Tudományegyetem), február 17. Miskolc (Miskolci Egyetem), február 21. Debrecen (Debreceni Egyetem), február 22. Szeged (Szegedi Tudományegyetem), február 23. Budapest (Budapesti Gazdasági Főiskola Aulája). A rendezvények ideje alatt az Oktatási Hivatal és a Diákhitel Központ Információs pultjai folyamatos tájékoztatást nyújtanak, s választ adnak a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre.

A minisztérium február 24-én éjfélig meghosszabbította a felvételi jelentkezési határidőt, ily módon biztosítva a tanulóknak, hogy minél megfontoltabb döntést hozhassanak a továbbtanulással kapcsolatban.

(kormany.hu)

Csatolt galéria: 2012. február 14.