Együttműködés a térség vezetői, Szigetköz és Csallóköz között

Borkai Zsolt köszöntőjében elmondta, a CESCI feladata, hogy olyan határon átnyúló együttműködéseket hozzon létre, amelyek eredményesebbek lehetnek az Európai Uniós pályázatokon, és amelyek egymást segítik a különböző területeken.
Kvarda József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, Győr-Moson-Sopron és Nagyszombat megye hagyományosan együttműködik egymással, most pedig egy még szorosabb kapcsolat jöhet létre, amely sok lehetőséget rejt magában az összes résztvevő számára.
Kara Ákos  a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke hozzáfűzte, a megjelent polgármesterek eddig is sokat tettek a területi együttműködés érdekében, ami jó alap lehet egy magasabb szintű kapcsolat létrehozásában.
A konferencián résztvevők két előadást hallgathattak meg: Mi az EGTC? Az EGTC-rendelet és a magyar EGTC-jogszabály bemutatása - dr. Fekete Katalin szakmai tanácsadó, Önkormányzati Minisztérium tolmácsolásában, illetve Mire jó az EGTC? A határon átnyúló fejlesztések forrásai és az EGTC - Ocskay Gyula főtitkár, Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) előadásában.
Mi az EGTC?
2007. augusztus 1. óta az Európai Unió jóvoltából egy új intézményi eszköz segíti a határon átnyúló együttműködésben érdekelt feleket közös fejlesztési céljaik megvalósításában. Ez az új eszköz az európai területi együttműködési csoportosulás, angol nevén a European Grouping of Territorial Cooperation, rövidítve: EGTC.
Az EGTC olyan határon átnyúló önkormányzati „társulás", amely önálló jogi személyiségként járhat el minden érintett tagállamban, saját alkalmazottakat foglalkoztathat, közös intézményeket és vállalkozásokat hozhat létre. A magyarországi és szlovákiai önkormányzatok által megalapított EGTC például saját közös (határon átnyúló) fejlesztési ügynökséget, turisztikai szervezetet, egészségügyi vagy oktatási intézményt, tűzoltóságot, akár tömegközlekedési vállalatot is fenntarthat. Megközelítőleg olyan funkciókat láthat el, mint egy megye, csak határon átnyúló jelleggel, hatósági jogkörök nélkül. Ezen kívül közös projekteket kezdeményezhet és menedzselhet. A magyar-szlovák határon eddig három ilyen szervezet alakult, és folyamatban van a negyedik bejegyzése is révkomáromi székhellyel. www.nyugathir.hu