Borsos Miklós kiállítás nyílik

Íme az ember - Borsos Miklós üzenete képekben címmel nyílik kiállítás augusztus 10-én a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.).

 

A 77 rajzból álló képciklus Borsos alkotói életútjában különleges helyet foglal el. Az Ó- és Újszövetség jeleneteiből kiindulva olyan alapvető emberi érzéseket és állapotokat, helyzeteket jelenít meg, amelyek reflektálnak a mindenkori ember legbensőbb rejtekében zajló lelki folyamatokra.

 

Remény és reménytelenség, keresés, elbukás és bűn, a feltámadás és a megváltás lehetősége mind-mind egyetemes témaként jelennek meg Borsos alkotásaiban. A 77 képből álló sorozat Borsos művészi világképének egyedülálló összefoglalása.

 

 

"Nem az emberi történelem képeihez nyúltam, hanem az emberi lélek történelméből ástam elő a magam élményeit, a magam gondolkodásszálaival összefüggően. Így kerülnek egymás szomszédságába az ószövetség képei Szókratésszel; vagy Don Quijote az örök vesztes ember alakjával (akit úgy szeretünk), és így beszélgetek Dantéval a pokolról." (Borsos, Előszó, 1976, 7.; Borsos, A toronyból, 1979, 129.)

 

 

 

Forrás: gyorplusz.hu