Bakondi: Több sebtől vérzik, de veszélyes az új máltai migrációs megállapodás

A Hír TV Magyarország élőben című adásának Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt a vendége, akit Velkovics Vilmos műsorvezető egyebek mellett arról kérdezett, valóban újraindult a migránsok szétosztásáról folytatott európai vita, és Olaszország kötelező kvótát követel-e? Így alakul egy európai „kvóta-szövetség”? A műsorban elhangzott, hogy állandó szétosztási mechanizmussal kezelnék a migrációt, valamint az is, hogy a francia Macron súlyosan büntetné a kvótarendszert ellenző tagállamokat. Ugyanakkor az Interpol a múlt héten közleményben tudatta: terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren.

 

Abban az összes szakértő egyetért, hogy kritikus a helyzet, Lampedusa megtelt migránsokkal, s Leszbosz sem tud több embert befogadni. Ennek ellenére a máltai tárgyalás az illegális bevándorlók kötelező kvóta szerinti elosztásáról szólt, a magyar külügy vezetője Szijjártó Péter pedig ismét hangoztatta: Magyarország továbbra sem fogad el semmiféle kötelező betelepítési kvótát. Bakondi György úgy vélte: Magyarország maga dönt a migrációs politikájáról. A legújabb hírek sem bíztatóak. A Frontex azt a tudósítást küldte, hogy jelentősen erősödött a migráció Törökország felől a balkáni útvonalon. Veszélyesnek tartja a Földközi-tenger felől érkező migránsok elosztásáról szóló megállapodást a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Németország, Olaszország, Franciaország és Málta belügyminiszterei hétfőn közös dokumentumban ígérték meg, hogy országaik segítenek az Európába illegálisan érkezőknek. Bakondi György úgy vélte: a megállapodást ugyan négy uniós tagállam kötötte, de ezt könnyen kiterjeszthetik más tagállamokra is.

 

Málta szimbolikus jelentőségű helyszín a bevándorlás szempontjából. Négy Uniós külügyminiszter ezekben a percekben is ott tárgyalt a lehetséges megoldásról. Ennek kapcsán Bakondi György elmondta:

 

„Málta 2015 óta talán kevésbé volt érintve, mert a bevándorlók zöme Olaszországba akart menni. Aztán az olasz intézkedések hatására Málta felértékelődött. S mivel ez egy Budapestnyi ország, kevésbé tudja elviselni a nagyobb számban megjelenő afrikai migránsokat” – fogalmazott a szakember, aki szerint épp a rázúduló bevándorlók száma miatt immáron fontos lett neki, a menekültek szétosztása és a szigetről történő elszállításuk.

 

„Körvonalazódik egy kvóta-elképzelés, aminek az a lényege, hogy akik érkeznek, azokat már a partot érésük előtt szétosztják. Itt is van egy 25-25 százalékos arány, amiből a maradék 10 százalék Olaszországban marad. A kvóta alapján elosztottakat azonnal a partra lépésük után elviszik abba az országba, aki befogadja, és majd ott elbírálják a menekült kérelmét, ezzel is tehermentesítik Olaszországot, nehogy tartósan ott kelljen eljárni” – fűzte hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 

„Több sebtől vérzik ez az elképzelés. (…) Ha a beérkezők haladéktalanul helyet kapnak mindenfajta kontroll és visszaküldés veszélye nélkül, nagyon híre megy” – az embercsempészek már most reagáltak az új intézkedésekre és megsokszorozták tevékenységüket.

 

„Ugyanazokat a fordulatokat és elnevezéseket és indokokat használják, amit 2015 óta már jól ismerünk” – szögezte le Bakondi György.

 

„Fönnáll a veszélye annak, hogy az új parlament ezt igyekszik majd magáévá tenni és a bizottság megalakulásáig valamifajta újszerű, valamifajta az európai emberek által talán azonnal nem azonosítható elgondolásként megkezdődhet ennek a gyakorlati végrehajtása is” – tette hozzá a szakember.

 

 

Forrás: hirtv.hu