A kórház minden dolgozója pénzjutalomban részesül

Külsőségeiben is méltó Semmelweis-ünnepet szervezett a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a színházban kedden délután.

 

 

A bicentenárium alkalmából két új díjat is alapítottak: a Petz Lajos Életmű-díjat első alkalommal Ostorharics-Horváth György professzor, pszichiáter főorvos kapta. A Petz Aladár Kórházért Díjat Borkai Zsolt Győr polgármestere, Kara Ákos államtitkár, és Kiss János, a Győri Balett igazgatója, valamint az Audi Hungaria Zrt. nevében dr. Herberger Mónika vehette át.

 

 

Ostorharics-Horváth György életútját Oláh Attila professzor, orvos-igazgató méltatta. Elmondta, hogy a kitüntetett professzor 1965-ben került a győri kórházba, 1983-ban osztályvezetőnek nevezték ki. Negyvenkét év szolgálat után ment nyugdíjba, de ma is napi rendszerességgel gyógyít a kórházban. A főorvos Győr díszpolgára is.

 

 

A Semmelweis emlékbeszédet a kitüntetett tartotta. Szólt arról, hogy az anyák megmentője származástól és társadalmi hovatartozástól függetlenül küzdött a nők életéért. A kórélettani kutatások úttörőjét tisztelhetjük benne. Munkássága múlhatatlan, eredményei a haladás szolgálatában álltak. Nem fogadta el automatikusan, reflexszerűen a korszellem megnyilvánulását, tudományos érvekkel lépett fel a dogmákkal szemben a betegeiért.

 

 

Tamás László János főigazgató főorvos rövid ünnepi beszédében elmondta: a Pertz Aladár Kórházért Díjat ezentúl minden évben azoknak ítélik oda, akik munkásságukkal sokat tettek az intézmény működéséért, hírnevéért. E szempontok alapján esett a választás Borkai Zsoltra, Kara Ákosra, Kiss Jánosra, valamint asz Audira. A főigazgató bejelentette: a kórház valamennyi dolgozója pénzjutalomban részesül.

 

 

Ezt követően a kiváló diagnoszta belgyógyászról, Nyári Lászlóról elnevezett nívódíjakat adták át. Ebben a rangos elismerésben részesült dr. Nagy Sándor, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa, klinikai genetikus, a Széchenyi Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánja. Ferenc Józsefné, a kardiológiai osztály vezető főnővére, és Sághegyi Márta műtős szakasszisztens.

 

 

Dr. Nagy Sándor köszönő szavaiban arról szólt, hogy egy szülész-nőgyógyásznak a Semmelweis bicentenáriumon kitüntetést átvenni különös megtiszteltetés.

 

 

A Patkós-család jóvoltából az idén is odaítélték a Patkós Imre emlékérmet, melyre az idén dr. Lénárth Róbertet, a baleseti és kézsebészeti osztály részlegvezető adjunktusát tartották érdemesnek.

 

 

Dr. Rácz István professzor, osztályvezető főorvos, tudományos igazgató-helyettes pedig a nagyívű tudományos pályát bejáró gyerekgyógyászt, Méhes Károlyt méltatta. Róla nevezték el az öt éve minden alkalomal odaítélt publikációs díjat. Az idén a dr. Kullmann Tamás, dr. Sipőcz István, és dr. Pintér Tamás által az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmányt díjazták. A cikk első szerzője, dr. Kullmann Tamás rövid ismertetőjében arról számolt be: ebben a tanulmányban magyar nyelven először publikálták, hogy a jobb oldali vastagbélrák prognózisai rosszabbak, mint a bal oldaliaké.

 

 

A kiváló munkatársi elismerések, s a kinevezések sorában dr. Tamás László János a kórház minőségirányítási igazgató-helyettesének nevezte ki dr. Issekutz Ákost, a sürgősségi osztály vezetője pedig dr. Geiszlinger Beatrix lett.

 

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét Rigó Attiláné vezető gyógytornász érdemelte ki.

 

 

Forrás: gyorplusz.hu