A jövőben minden győri gyermek kaphat egy fát

Az egyéni választókerületi képviselők az idei fásítási program keretében ezúttal a városi jégpálya melletti területen ültettek el több mint harminc facsemetét.

 

„Az önkormányzat 2014-ben indította útjára nagyszabású faültetési programját, az elmúlt években már mintegy hatezer fát telepítettünk városszerte ” – mondta el Radnóti Ákos alpolgármester.

 

 

 

Kiemelte, az idén is minden városrész részesül a telepítésből, az új fák zöld színű szalagot kapnak „A jövőért ültetjük!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák. Hozzátette, az automata öntözőrendszereket is azért telepíti a város, hogy a meglévő és az újonnan létrejövő zöld övezetek valóban zöldek maradjanak. „A köztereket százezernél is több virágpalántával díszítettük az év során, és a lakosságnak közel tízezer palántát adományoztunk. Ennek, ahogy a környezetszépítő versenyünknek is az a célja, hogy bevonjuk a győrieket környezetünk szépítésébe.”

 

„A következő városi közgyűlésen képviselői indítványt nyújtok be, amely arról fog szólni, hogy a megszületett győri gyermekek szülei maguk is igényelhessenek egy fát, amit saját lakókörnyezetükben ültethetnek el, és amelyet a gyermekükkel együtt nevelhetnek, gondozhatnak” – jelentette be a faültetésen Dr. Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő.

 

 

 

Hozzátette, ha egy győri gyermek felnő, és úgy hozza az élet, hogy elkerül a városból, a gyökerei idekötik, ezt is jelképezi a születésekor elültetett fa. „Aki fát ültet, az a jövőre gondol, ahogy aki gyermeket vállal, az is tesz a jövőnkért, ezért a kezdeményezés gyakorlati és szimbolikus jelentéssel is bír.” A képviselő emlékeztetett arra, hogy a fa az ember életében nélkülözhetetlen, hiszen a levegőt, a biztonságot, az otthont is jelenti, miközben egészséges, élhető környezetet biztosít.

 

„Győrben jó érzés egy a kertészeket és kertbarátokat összefogó civil szervezetet vezetni, hiszen látjuk, érezzük, hogy a város elkötelezett a zöld környezet iránt, és több olyan programja is van, amely ezek gyarapításáról szól, miközben ebbe a lakosságot is bevonja” – fogalmazott Nagykutasi Viktor a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke.

 

Hozzátette, a Győr-Szol Zrt. szaktudása elengedhetetlen ehhez a munkához, amit az új fák ültetése mellett a meglévő faállomány kezelése jelent. Ennek keretében a szolgáltató nagy hangsúlyt helyez a növények jelentette balesetveszély elhárítására. Folyamatosan figyelik az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják, illetve elvégzik a fapótlást is.

 

 

 

Az idei fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érinti. Ménfőcsanak 79, Marcalváros I. 48, Gyirmót 5, Marcalváros II. 35, Kismegyer 11, Nádorváros 99, a Belváros 126, Bácsa-Sárás 157, Révfalu 74, Szabadhegy 139, Adyváros-Jancsifalu 155, Győrszentiván 142, Sziget-Újváros-Pinnyéd 73, Gyárváros-Likócs 79 facsemetével lesz gazdagabb. A fajok kiválasztásánál szempont volt, hogy azok a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethetők legyenek, mint a gömbkőris, gömbakác, gömbmeggy, oszlopos juhar, oszlopos gyertyán, újdonságként pedig a gömb ginkó. Emellett persze a nagyobb terek és parkok zöldterületeire olyan terebélyesebb lombkoronájú parkfák is kerülnek, mint a magas és virágos kőris, az ostorfa, a júdásfa, a gesztenye és a különböző juhar fajok.

 

 

 

Forrás: gyorplusz.hu