A bölcsi nyit kaput faluról városra

A svéd modell óta tudjuk, hogy üzletileg is megéri bölcsődét nyitni, bármekkora is a település, hiszen az anya munkájával hozzájárul az állami javakhoz – mondja a szociológus. Egyre több kisközség gondolja ugyanígy, a közelmúltban két bölcsit is átadtak Gyömörén, illetve Veszprémvarsányban.

 

A gyömörei Pusztai Lászlóné kisfia hétfőtől kezdte a helyi bölcsődét: Lacika kétéves lesz, az édesanya úgy tervezte, hogy ősztől mindenképp bölcsibe íratja. „Hatalmas szerencse, hogy mostanra készült el helyben ez az intézmény. Terveim szerint két hét múlva kezdek az új munkahelyemen Győrben: ha itt nem épült volna meg, győri bölcsibe vinném. Így azonban sokkal jobb, nekünk tökéletes volt az időzítés.”

 

Azt kérdeztük tőle: a faluban elvárás-e egy anyától, hogy kitöltse a három évet, s otthon maradjon a gyermekével?

„Egyre kevésbé. Van persze, aki ezt hangoztatja, s akadnak anyák, akik egyetértenek ezzel, de azt mondják: még maradtam volna otthon egy kicsit, de ez nem lehetséges – anyagi okokból.”

Az általunk megkérdezett szociológus aláhúzza a gyömörei anya mondatait. Dr. Bugovics Zoltán is azt hangsúlyozza, egyre inkább vékonyodnak, s felszívódnak a különbségek a városi és a kisközösségi megítélés között, már ami a szülés utáni munkába állást jelenti. Részben a kényszer, részben pedig az anya motivációja is számít, amikor úgy dönt: Amint lehet, visszamegy dolgozni. S mivel egyre több településre városból költöznek ki a fiatal párok (sokszor a jóval alacsonyabb ingatlanárak miatt), így ezt a mentalistást hozzák magukkal. Számukra természetes és nem arcpirító döntés bölcsibe íratni a kisgyermeküket.

 

„Még nagyobb kedvvel költözzenek hozzánk és még szívesebben maradjanak itt a fiatalok” – a gyömörei Gesztenyés bölcsőde átadóján többek közt ezzel indokolta az óvoda mellett megépült létesítmény fontosságát Nagy Beáta polgármester. „Hiánypótlás, hisz faluhelyen nem volt jellemző bölcsőde építése. Megteremtjük a lehetéséget a szülőknek, hogy aki szeretne, mihamarabb visszamehessen dolgozni. Ezzel a munkaerőhiány miatt a munkaadók is jól járnak” – tette hozzá Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy fogalmazott: „a kormány intézkedéseinek köszönhetően nem lehet anyagi kérdés már több gyermek vállalása”, Kara Ákos országgyűlési képviselő a helyiektől azt kérte, segítsék a közösségépítő munkájukat.

 

A gyömörei bölcsőde alapterülete 230 négyzetméter: ebben gyermekátadó, mosdó, csoportszoba, fedett terasz, kiszolgálólétesítmények is beletartoznak – mondta Szabó Dezső, a tervező és kivitelező cég vezetője.

 

Gyömöre bölcsőde átadó

A gyömörei bölcsőde átadója

 

Veszprémvarsányban is bölcsődét avattak, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 76 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósítottak meg. A beruházás végösszege meghaladta a százmillió forintot, a különbözetet az önkormányzat saját erőként tette hozzá.

 

Német Csaba polgármester lapunknak elmondta: a hétfőn megnyílt intézmény 12-14 férőhelyes attól függően, hogy jár-e oda két éven alul gyermek vagy sem. A kicsiket két gyermeknevelő és egy dajka gondozza A mostani nevelési évre már hat beiratkozottjuk van, így a településvezető biztos abban, hogy néhány hónapon belül telt ház lesz. Egyébként nemcsak helyből, hanem Sikátorról, Láziból és Bakonypéterdről is járhatnak oda kicsik. Az elöljáró bízik benne, hogy a fejlesztés révén több édesanya korábban tud visszatérni a munkába.

 

Veszprémvarsány bölcsőde átadó

A veszprémvarsányi bölcsőde átadója

 

Forrás: Kisalföld 2019.09.04.