41 milliárd forintból bővíti győri gyárát az Audi

A győri Audi Hungaria 41 milliárd forintos fejlesztést hajt végre magyarországi székhelyén, az e-transzformáció névre hallgató projekt döntően az elektromos mobilitásra koncentrál – jelentette be Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Achim Heinfling, a győri Audi igazgatóságának elnöke. Az eseményen Borkai Zsolt győri polgármester azt hangsúlyozta, az Audi a város fejlődésének motorja.

 

Audi gyárfejlesztés

 

2018-ban avatták fel az Audi Hungaria e-motorgyárát, ahol tavaly közel 10 ezer villanymotor készült. 2019 is mérföldkő lesz az e-mobilitás győri történetében. Elindult ugyanis a 2022-ben lezáruló projekt, amelyet a magyar kormány 6,4 milliárd forinttal támogat. A fejlesztés 250 új munkahelyet teremt Győrben.

 

Az e-transzformáció keretében az Audi Hungaria bővíti e-motorgyártását, szélesíti műszaki fejlesztése kompetenciáit, valamint felkészíti járműgyártását az elektromos korszakra. Jön az újabb generációs villanymotor, amelyet elsőként az e-tronba építettek be. Achim Heinfling korábban is beszélt már arról, hogy valamikor Győrben is készülhetnek majd száz százalékban elektromos autók. Hogy ennek mikor jön el az ideje, az egyelőre még nem ismert. A fejlesztésből nem maradnak ki a hagyományos – benzines és dizeles fejlesztések sem, s a pénzből felépítenek egy csúcsmodern, új járatópadokkal felszerelt műhelyt, valamint egy új irodaépület is.

 

Audi gyárfejlesztés

 

Az e-transzformációs projekttel megteremtjük az új korszak előfeltételeit és erősítjük vállalatunk versenyképességét. Az Audi Hungaria továbbra is kulcsszereplő marad az Audi Konszernben és a magyar gazdaságban egyaránt – fogalmazott Achim Heinfling a külgazdasági- és külügyminisztériumban tartott rendezvényen. Kitért arra is, hogy az Audi konszernen belül Győr lett az elektromos motorgyártás központja, több száz munkatársat átképeztek. Korunk úttörői vagyunk – jelentette ki, majd dícsérte a kormányt és Győrt, amelyek vonzó feltételeket teremtenek a beruházásokhoz.

 

Borkai Zsolt polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Győr és az Audi elválaszthatatlanok, az ingolstadti cég magyar leányvállalata a város fejlődésének motorja. Felidézte, hogy az Audi a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatja a város rendezvényeit, a kultúrát, a sportot és az oktatást.

 

Győrben azon dolgozunk, hogy vonzó gazdasági környezetet hozzunk létre, ebben partnerünk az egyetem, amely az innovatív ötletek műhelye – mondta Borkai Zsolt, aki úgy vélekedett, az e-mobilitással a jövő itt van velünk, s biztos abban, hogy az Audi újabb fejlesztése nagy lehetőség Győr számára. A jövő Győrben épül, közösen, összefogással – jelezte köszönetét a beruházónak, az Audinak, és az azt támogató magyar kormánynak.

 

Audi gyárfejlesztés

 

A sajtótájékoztatón harmadikként beszélt a házigazda Szijjártó Péter. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően az új autóipari korszak nyertesei közé került, és erős nemzetközi versenyben, gazdaságpolitikai intézkedéseivel szerzett befektetőket keletről és nyugatról egyaránt. Szijjártó Péter az elektromobilitásra kitérve kifejtette, hogy az új technológiák jelentőségét a gazdasági tényezők mellett a politikai folyamatok is növelik. A miniszter úgy látja, hogy a fenntarthatóság még sosem volt ilyen meghatározó az európai gondolkodásban, a környezetvédelmi megközelítés pedig nemzetközi szinten is új versenyhelyzeteket alakított ki.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a karbonsemlegesség 2050-re csak akkor vállalható, ha látszanak az ehhez szükséges fejlesztések pénzügyi eszközei is. Magyarország az észszerűség oldalán állva egyszerre tartja fontosnak a Föld jövőjét és Európa versenyképességét, ezért olyan gazdaságpolitikát támogat uniós szinten, amely sem a környezetet, sem a kontinens iparát nem teszi tönkre.

 

Csak olyan megoldást támogatunk, amely nem gyilkolja le az európai ipart – jelentette ki a miniszter, aki köszöntet mondott Achim Heinflingnek, hogy meggyőzte ingolstadti főnökeit arról: továbbra is érdemes befektetni Magyarországon.

 

forrás: Koloszár Tamás / gyorplusz.hu
fotó: Marcali Gábor