2020 a fenntarthatóság éve – Győrben tartotta nyitórendezvényét az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A kormány segítséget kíván nyújtani mind a szemléletformálásban, mind a technológiaváltás támogatásában.

Fenntartható Magyarország – A fenntarthatóság évének ünnepélyes nyitó rendezvényét tartotta a győri Széchenyi István Egyetemen Dr. habil Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár és Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektorának vezetésével az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A rendezvényen ismertették a kormány és a minisztérium terveit, valamint Bene Katalin, egyetem docens bemutatta a Szigetköz Mintaprojektet.

 

Földesi Péter rektor köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvénynek otthont adó Globalizációs Kompetencia Központ tavaly pont abból a célból jött létre, hogy találkozási pontot biztosítson a tudomány, az ipar, a kormányzat és az emberek között. Hozzátette, a fenntarthatósági kérdések mindazokat a tudományterületeket érintik, amelyeknek az egyetem is otthont ad.

 

Boros Anita kiemelte, hogy az elmúlt években nemzetközi és hazai szinten is komoly előrelépések történtek a témában. Fontos, hogy mára tudatosultak a problémák, tudjuk, hogy min és hogyan kell javítani. Hozzátette, a magyar kormány elkötelezett abban, hogy minden segítséget megadjon a körforgásos gazdaságra való áttérés átmeneti időszakában. Megkezdődik a Kormányzati Fenntarthatósági Fejlesztési Stratégia kidolgozása, valamint a kormányzat célja egy fenntarthatósági kutatóhálózat létrehozása is. Az államtitkár elmondta, hogy idén a minisztérium negyven programot indít. Ilyen az az egyetemistáknak kiírt ötletpályázat, amelyben az illegális hulladéklerakók felszámolására várnak terveket, vagy – a már több éve működő – Te Szedd! szemétgyűjtési akció, amit ebben az évben két alkalommal fognak meghirdetni. Emellett – kapcsolódva a kormányzati stratégiákhoz -, májusban Hulladékgazdálkodási expót szerveznek.

 

2020 a fenntarthatóság éve

 

Kara Ákos, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos előadásában a kormányzati célkitűzésekről beszélt. Felidézte a kormány klímavédelmi akciótervét, majd a fenntartható városok témakörében kiemelte, Győrben különösen fontos cél a közlekedés, közlekedésszervezés, valamint a középületek energetikai korszerűsítése, a geotermikus energia használatának kiterjesztése, valamint a napelempark 2. ütemének megvalósítása.

 

Forrás: kisalfold.hu